miercuri, 14 iunie 2017

Micii Descoperitori au pornit în căutarea cuiburilor de cocostârci

Ne-am bucurat tare mult atunci când am aflat că Societatea pentru Protecția Păsărilor și a Naturii din Republica Moldova desfășoară un Recensământ al cuiburilor de cocostârci. Asta pentru că în satul bunicilor Micilor Descoperitori există un cuib de cocostârci, pe care am mers azi să-l cercetăm. 

Să știți, e o activitate nu doar educativă, dar și distractivă. 

Vedeți în câteva fotografii cum arată cuibul, pe care cocostârcii și l-au construit tocmai în capătul satului. 




Dacă și voi cunoașteți cuiburi de cocostârci, nu ezitați să le fotografiați și să oferiți detalii despre ele, accesând ACEST link, care vă va direcționa către un chestionar pe care îl veți completa în mai puțin de două minute. 

Acest recensământ reprezintă una din schemele de monitorizare de lungă durată a avifaunei din Republica Moldova și presupune colectarea și stocarea datelor legate de cuibărirea cocostârcilor.

Informațiile colectate prin intermediul chestionarelor sunt stocate în baza de date a SPPN. Aceste date sunt afișate pe harta interactivă de mai jos, accesibilă tuturor celor interesați să fie la curent cu situația cocostârcului în Republica Moldova. Prin intermediul hărții pot fi vizualizate datele localizării fiecărui cuib din țară (coordonate geografice), precum și alte atribute individuale ale cuibului: suportul pe care se află, starea cuibului, numărul de pui. Aceste date colectate pe platforma online vor permite estimarea unui număr real de cuiburi prezente în țară, dar și estimarea abundenței acestei specii în Republica Moldova.

Informațiile stocate pe harta interactivă vor contribui și la Recensămintele internaționale, care se petrec odată la 5 ani.

Astfel, este foarte important ca fiecare țară să știe unde şi câți cocostârci sunt, să dețină informații exacte şi continue despre situaţia populației de cocostârc. Participarea comunităților locale este deosebit de importantă pentru a asigura un studiu calitativ, iar pentru acest lucru este nevoie în primul rând de date reale luate de pe teren de către observatori care cunosc bine locul (în acest caz, satul natal). De aceea, orice persoană, indiferent de vârstă sau de ocupație, este binevenită să comunice prezența cuiburilor de cocostârci în localitatea proprie.

Pentru a vedea și alte cercetări făcute de Micii Descoperitori, urmăriți-i pe Instagram sau dați-le un like paginii de Facebook  a blogului!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu